Vlada i Zavod pronašli rješenje: Gumica smanjila nezaposlenost

Vlada i Zavod za zapošljavanje pronašli su rješenje za smanjenje visoke nezaposlenosti tako što su uveli nove razloge za brisanje nezaposlenih iz evidencije i postrožili uslove da bi se neko vodio kao nezaposleni.

Zahvaljujući prevashodno tim “rješenjima” i djelimično sezonskom zapošljavanju za samo nedjelju dana od 29. maja do 5. juna broj nezaposlenih smanjen je za 3.287, a stopa nezaposlenosti sa 22,39 na 20,97 odsto.

Prema saopštenju iz Zavoda, broj nezaposlenih 5. juna iznosio je 48.657,  dok je samo sedam dana ranije bio 51.944.

Najveći uticaj na “smanjenje nezaposlonosti” je odluka Zavoda da nezaposlenima više ne smatra visokoškolce koji su kao nezaposleni uključeni u program stručnog osposobljavanja. Za samo nedjelju dana broj visokoškolaca na birou je smanjen za 2.735.

“Za vrijeme trajanja programa, visokoškolci nijesu na raspolaganju Zavodu za zapošljavanje, već su angažovani kod poslodavca i ne mogu se smatrati nezaposlenim licima”, saopšteno je juče iz Zavoda, iako su ranije visokoškolce koji se nalaze u programima smatrali nezaposlenima jer to nije zvanično zaposlenje.

Nova “smanjenja nezaposlenih” mogu se očekivati i u narednom periodu jer je Zavod počeo da usklađuje evidenciju nezaposlenih sa novim zakonskim rješenjima.

Objasnili su da su se izmjenom Zakona o zdravstvenom osiguranju stekli uslovi da građani  koji nijesu u radnom odnosu, ostvaruju pravo na zdravstvenu zaštitu direktno kod Fonda zdravstva i da to više nije uslovljeno statusom nezaposlenosti koji bi se vodio kod Zavoda za zapošljavanje.

“Tim propisom data je mogućnost Zavodu da uredi evidenciju nezaposlenih, na kojoj treba da ostanu lica koja imaju potrebu za uslugama nacionalne službe zapošljavanja, odnosno lica koja aktivno traže zaposlenje”, navedeno je iz Zavoda.

Kako su saopštili iz ove institucije, evidencija o licu koje traži zaposlenje prestaje da se vodi ukoliko: odbije uključivanje u program aktivne politike zapošljavanja, odbije odgovarajuće zaposlenje, aktivno ne traži zaposlenje, nije na raspolaganju za zaposlenje, radi suprotno propisima o radu ( rad na crno)…

(Vijesti)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s