Podgorica: Poskupljenje vode za 22%

Direktor Vodovoda i kanalizacije Podgorica Vladan Vučelić najavio je da će voda za građane Podgorice poskupjeti za 22,3 odsto.

On je kazao da je ta Odluka donijeta na Odboru direktora, a da će taj predlog proslijediti Skupštini Glavnog grada.

Objasnio je da, koliko je upućen, ako Skupština na sljedećem zasjedanju to izglasa, građani će uvećane račune dobiti od jula, odnosno za mjesec jun, a za privredu će biti manji.

Vučelić je kazao da su iz ukupne kalkulacije konačnog obračuna cijena, koju su uradili, isključeni svi elementi, koji se odnose na troškove ličnih primanja i nematerijalnih troškova, u cilju dodatne zaštite potrošača.

On tvrdi da je metodologijom, kojom se utvrđuje tarifna politika, bilo utvrđeno povećanje od 35 odsto.

Od 1. avgusta 2011. godine cijene vode koje su još uvijek aktuelne su podijeljene u tri kategorije potrošača:

Prva kategorija potrošača – Privredna društva, preduzetnici i svi potrošači koji nijesu obuhvaćeni drugom kategorijom, kubik vode  za ovu kategoriju koštao 1,330 eura.

Druga “A” kategorija potrošača – Ustanove i organizacije kao što su: predškolske, školske, kulturno-prosvjetne i socijalno-zdravstvene ustanove, sportska društva, objekti Vojske Crne Gore,  kubik vode za ovu kategoriju je koštao 1,146 eura.

Druga “B” kategorija potrošača – Domaćinstva (kolektivno i individualno stanovanje), za ovu kategoriju je kubik vode košta 0,405 eura.

Vučelić je kazao da povećanje cijene vode nije povezano sa izgradnjom novog postrojenja za prečiščavanje otpadnih voda.

“Od 35 miliona eura, koliko je ta investicija, država će najveći dio iznosa dati. Neki manji iznos će Glavni grad, a dosta novca ćemo obezbijediti iz fondova EU i grantova”, istakao je Vučelić.

On je odgovarajući na pitanje “Vijesti” da li će raditi na smanjenju gubitaka vode, koji su prošle godine bili 48,3 odsto, kazao da su posljednjih godina na tom polju mnogo učinili.

“Gubici su  2010. – 2011. bili 63 posto, a sada su  48,3.  Plan je srednjoročni  da se smanje na 42 odsto, što bi bio podvig. Smanjenje za 20 odsto bilo bi izvanredan rezultat. Svaki vodovod na svijetu ima tehničke gubitke, u razvijenim zemljama to je od 18 do 22 odsto, a kod manje razvijenih i starijih sistema, ti se gubici kreću i do 40 odsto. U nekim našim gradovima ti procenti su nažalost još veći”, kazao je Vučelić.

On tvrdi da su tehnički gubici “Vodovoda”  između 25 i 28 odsto.

“Blizu smo onoga što je zadovoljavajući, a ostalo su takozvani komercijalni gubici, kao i zbog nelegalnih priključaka, što pokušavamo da spriječimo  krivičnim prijavama. Imamo područja gdje uopšte ne obračunavamo vodu, imamo ogromne krađe na mreži, na područjima za poljoprivredu”, kazao je Vučelić.

On je rekao da nemaju mogućnosti da uđu na privatna imanja, gdje pretpostavljaju da ima nelegalnih priključaka i to utvrde.

“To su pojave, kojih u razvijenim zemljama nema, a jedini tehnički način da se to riješi je izmještanje i primarnog i sekundarnog vodovoda uz putne pravce, odnosno državnu imovinu, a to je ogroman novac i to se ne može za kratko vrijeme završiti i proćiće desetine godina da se to završi”, istakao je Vučelić.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s