Porazima do titule

2048bb88829277dc1df23c88af0eaaed
izvor: vijesti.me

STAV


Prije par dana završeno je 28. kolo plantarno popularne 1.CFL, koja se nalazi u vrhu evropskog fudbala, u kojem su neočekivano izgubili vodeći timovi Budućnost i Mladost, i to oba tima na domaćim terenima. Baš čudno?


Kako objasniti to da tim koji je prvi na tabeli, faktički od početka prvenstva pa do sada, uglavnom gubi utakmice u prolećnoj polusezoni, a one koje je pobjeđivao, to su bili preokreti…Tim koji je jesenas bukvalno gazio sve pred sobom, rasutrao sve timove, a sve to uzrokovano sjajnim (za naše uslove sjajnim) rezultatima u Evropi, pa čak i na pripremama pobjeđivao objektivno jače od sebe (npr. slovenački Maribor sa 3:1) , i da sada tokom cijelog proleća taj isti tim rasipa bodove kud gdje stigne na crnogorskim terenima. Da li postoji neko razumno objašnjenje takvog pada u igri?

Moguće je da nekoliko kola jednostavno bude pad forme i dese se kiksevi. Ali, to više nisu kiksevi, sve govori statistika Budućnosti. Tako je Budućnost završila jesenji dio polusezone sa 42 boda (13 pobjeda, 3 remija, 1 poraz) od 51 mogući, uz sve to fantastičnu gol-razliku 35:7. A onda, u prolećnom dijelu, pazite sad, Budućnost osvaja 9 bodova (2 pobjede, 3 remija, 6 poraza) od mogućih 33 boda uz gol-razliku 11:15. Na sve to moramo dodati da se Budućnost organizacijski popravila, dobijeni su određeni sponzori, sajt kluba ponovo je u funkciji, sa novom upravom, i stvarno je pred početak polusezone Budućnost izgledala kao jedan moderan fudbalski klub, ali onda rezultatski krah.

Da pričate nekom ko ne poznaje crnogorski fudbal, rekao bi da je to neki prosječan klub, koji se vjerovatno bori za opstanak u ligi ili slično. I onda vi tom istom čovjeku kažete da je taj isti prvi na tabeli, vjerovatno bi se malo šokirao i jednostavno bi nas pitao da li se šalimo. Ali, to je slika i prilika crnogorskog fudbala i crnogorske lige, 43. u Evropi, gdje apsolutno nijedan rezultat, ma koliko god on izgledao iznenađujuć, ne treba da čudi, a najbolji primjer jeste svakako Budućnost. Jednostavno, ne treba da čudi zašto na stadionima publike nema, kad je iz godine u godinu kvalitet, pa i sama regularnost lige u upitnom nivou.

Na kraju, da sačekamo 20.maj i veliki gradski derbi Budućnost – Mladost, koji će ispratiti i najpopularnije sportske televizije i već ugovaraju TV prava nad ovom utakmicom, za koju je već veliko i interesovanje, tako da crnogorska fudbalska javnost sa neiščekivanjem očekuje tu utakmicu vijeka, kako je već neki sad nazivaju.

L.D.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s