Sajam knjiga: Ove godine više od 100 izlagača

Na ovogodišnjem 12. Međunarodnom podgoričkom sajmu knjiga i obrazovanja, koji se održava od 2. do 9. maja u Podgorici pod sloganom „Imamo svijet za tebe“, predstaviće se više od 100 izlagača iz Crne Gore, regiona i Evrope.


Kako je saopšteno na konferenciji za novinare, svoje mjesto dobiće i veliki i mali izdavači, što je odraz stava organizatora da za knjigu ne smiju postojati barijere.

Najavljeno je da će se mnoga izdanja prodavati po sniženim, sajamskim cijenama, pa će ljubitelji knjige jeftinije moći da nabave željene naslove.

Umjetnički direktor Sajma, Nikola Nikolić, rekao je da se Sajam može pohvaliti velikim brojem gostiju iz svijeta književnosti, obrazovanja i nauke, pa će posjetioci moći da prisustvuju promocijama brojnih autora iz Crne Gore i regiona.

„Među njima su: dobitnica NIN-ove nagrade za prošlu godinu Ivana Dimić, koja će i otvoriti Sajam, dobitnik nagrade Evropske unije za književnost Aleksandar Bečanović, zatim Marko Tomaš, Damir Karakaš, Mirjana Bobić Mojsilović, Dragana Mrkić, Goran Samardžić, Andrija Terzić, Balša Brković, Ilija Đurović, Slađana Kavarić, Obrad Nenezić, Lena Ruth Stefanović, Srđan Tešin, Vladimir Tabašević“, kazao je Nikolić.

Kako je rekao, za ljubitelje sedme umjetnosti Sajam priređuje specijalan dio programa: gostovanje Rajka Grlića i Anta Tomića, dvojca odgovornog za „Ustav Republike Hrvatske“, film koji je hit u regionu i šire.

„Tokom svih dana trajanja Sajma posjetioci će moći da uživaju i u izložbi proslavljenog crnogorskog likovnog umjetnika Dada Đurića, čije slike će krasiti sajamski prostor. Riječ je o izložbi koju čine 24 grafike, nastale tokom 1985. i 1986. godine, kao i slika „Gamagonis II“, realizovana uljem na platnu i ostvarena u nadrealnom konceptu. Ovaj dio programa realizuje se u saradnji sa Centrom savremene umjetnosti Crne Gore“, kazao je Nikolić.

Prema njegovim riječima, budući da podgorički sajam nastoji da svake godine predstavi uspješne izdavačke kuće iz regiona, ovoga puta izbor je pao na beogradsku „Lagunu“, koja je proglašena za izdavača godine na posljednjem sajmu knjiga u Beogradu.

„Zahvaljujući zavidnoj saradnji, „Laguna“ će biti u prilici da učestvuje u kreiranju programske šeme Sajma, odnosno da predstavi svoje eminentne autore poput Ivane Dimić, Vladimira Tabaševića, Ljubice Arsić, Jelice Greganović itd“, dodao je Nikolić.

Zemlja – gost 12. Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga je Rumunija, a kako je najavio ambasador te države u Crnoj Gori, Ferdinand Nagi, posjetiocima će, između ostalog, predstaviti i zanimljivu izložbu tradicionalne nošnje.

„Kako kultura i tradicija grade trajne mostove između ljudi i jačaju prijateljstvo, Ambasada Rumunije u Crnoj Gori u saradnji sa Nacionalnim muzejom – selo Dimitrije Gušti u Bukureštu nudi crnogorskoj publici snažan pogled na ljepotu , i bogatstvo rumunskih sela“, rekao je on.

Nagi je kazao da će posjetioci sajma imati priliku da vide i uživaju u jedinstvenoj izložbi narodnih nošnji, ručno rađenom nakitu, slikama koje su ujedinjene u čast onoga što čini srce svake kuće u rumunskom selu – a to je žena, koja je i žena i majka, ona koja čuva tradiciju i zanat.

„Uz snažnu podršku Muzeja Podgorica izložba će biti otvorena od 10. do 29. maja u Kuslevovoj kući, zato koristim ovu priliku da vas pozovem da uživate u ovom prelijepom putu kroz rumunska sela“, naveo je on.

Crnogorski elektordistributivni sistem (CEDIS) ove godine podržao je održavanje 12. Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja i u saradnji sa Izdavačkom kućom Nova knjiga pokrenuo aktivnost uključivanja djece koja su na liječenju u Institutu za bolesti djece Kliničkog centra Crne Gore u program Sajma pod nazivom „Čitamo za vaš osmijeh“.

„Aktivnost „Čitamo za vaš osmijeh“ će se realizovati 4. i 5. maja u Institutu za bolesti djece u periodu od 11 do 12 sati. Naglasila bih da će se 5. maja posjetiti djeca koja su u Dječjoj hirurškoj klinici i koja zbog svog zdravstvenog stanja nijesu u prilici da ustaju iz kreveta“, kazala je šefica službe za korporativne komunikacije CEDIS-a, Marija Jovović.

Kako je rekla, tom aktivnošću žele da mališanima koji su zbog bolesti spriječeni da posjete Sajam omoguće da Sajam posjeti njih i na taj način im se približi svijet knjige, i omoguće da i oni budu dio manifestacije.

„Tako da će za osmijeh djece uzrasta od tri godine i starije animator Žarko Žabac čitati poglavlje Mali princ i lisica iz knjige Mali princ i to na njima interesantan i zanimljiv način, a nakon toga ćemo im pokloniti knjige koje će biti u skladu sa njihovim uzrastom“, kazala je Jovović.

Iz CEDIS-a su rekli da će obrazovanje za mlade naraštaje, kao i djeca i mladi i dalje biti u fokusu društveno odgovornog poslovanja te kompanije, ali ne samo oni, nego i širok spektar zdravstvenih, kulturnih, naučnih i sportskih institucija širom Crne Gore.

Međunarodni podgorički sajam knjiga i ove godine dodijeliće nagrade za kompletnu izdavačku produkciju (najbolji izdavač), izdavački poduhvat, najbolju ediciju, unaprjeđenje dječjeg izdavaštva, najbolje opremljeno umjetničko izdanje, najbolje opremljenu ediciju, najbolje opremljenu knjigu, najbolje opremljen štand, priznanje za napredak u obrazovanju i unaprjeđenje obrazovnog procesa.

Svi koji posjete Sajam, kupovinom ulaznice ostvaruju pravo učešća u nagradnoj igri koju je Sajam knjiga pripremio uz televiziju Vijesti.

Dobitnici će se, kako je saopšteno, izvlačiti na kraju Sajma, a poklone za posjetioce obezbijedili su sponzori: Cosmetics, Vivax, Klikovac, Studio Zoran, Telenor, Plantaže 13. jul, Obuća Minja, Double L, CNP, Cineplex, Galileo turistička agencija.

Organizatori su saopštili da je i ove godine značajan broj sponzora prepoznao važnost Sajma i dao svoju podršku.

„Uz već pomenute, tu su i: Societe banka, Montenegro airlines, X design, Aqua Bianca, CentreVille hotel, Agrovita, Habitat, hotel Ziya, Lipovac, restoran Babar ganus bistro“, kazali su organizatori.

Kako navode, veliki je broj i medijskih sponzora koji su podržali ovogodišnji Sajam, a za vizuelni identitet Sajma i ove godine je zadužena MAPA.

„Organizatori Sajma su Nova knjiga i Ministarstvo prosvjete, pokrovitelj Ministarstvo kulture, a partneri su tržni centar Delta city i zaposli. ME. Ulaznica za Sajam će i ove godine simbolično koštati jedan EUR. Sajam će svečano biti otvoren 2. maja u 19 sati, radno vrijeme biće od deset sati i 30 minuta do 21 sat i 30 minuta“, naveli su organizatori.

izvor: vijesti

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s