UŽIVO: SUKOBI SE NASTAVLJAJU Poslanici odvedeni u vojne objekte, šatori ispred Sobranja


UŽIVO iz Skoplja | Sputnjik, GlasPodgorice i N1


Najmanje devet osoba je povređeno pošto su pristalice pokreta “Za zajedničku Makedoniju” upale u Sobranje. Neredi počeli nakon što je glasovima socijaldemokrata i albanskih partija Talat Džaferi izabran za predsednika Sobranja – uz negodovanje poslanika VMRO-DPMNE. Među povređenima lider SDSM-a Zoran Zaev. Teške povrede zadobio poslanik Zijadin Sela.Reporter Sputnjika upravo je prenio informaciju da se, prema njihovim izvorima, ispred parlamenta nalazi oko 50,000 ljudi. Oni pristižu iz cijele Makedonije.23:42 Neki od njih 50,000, koji su izašli da pruže podršku za inicijativu Zajedničke Makedonije, odlučili su da postave šatore ispred Sobranja.
23:04 Mediji u Makedoniji „apelovali na albanske građane u Skoplju“ da „ne izlaze iz kuća“, budu tihi i ostanu u zatvorenim prostorima,“ navodi prištinski Lajmi.
1110964136
© REUTERS/ OGNEN TEOFILOVSKI

22:51 U neredima u makedonskom parlamentu i spred njega povređeno je desetak policajaca, saopštio je MUP Makedonije. MUP je pozvao građane koji se nalaze oko zgrade Sobranja da ne pružaju otpor policiji i da ne blokiraju vozila hitne pomoći prilikom evakuacije i ukazivanja medicinske pomoći povređenim poslanicima, policajcima i građanima.

22:48 U Skoplju je policija večeras oko 10.30 evakuisala poslanike iz zgrade Sobranja, a ispred zgrada su bačene šok bombe kako bi se oslobodio prostor za evakuaciju, rekla je večeras urednica SITEL televizije Ivona Talevska.

22:25 Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov pozvao lidere svih stranaka u Makedoniji na konsultacije u svoj kabinet sutra ujutru.

22:24 Nakon što su u zgradu počele da ulaze jače policijske snage čulo se nekoliko eksplozija, pa je isključeno svetlo. Ispred Sobranja i dalje se nalazi veći broj učesnika protesta koje organizije Građanska incijatova “Za zajedničku Makedoniju”.

22:11
Do 20:43 sati pripadnici specijalne jedinice koji su ušli u Sobranje Republike Makedonije evakuisali su 30 poslanika, objavilo je makedonsko Ministarstvo unutrašnjih poslova, prenosi MIA.
22:09
Unutar zgrade parlamenta i dalje se nalazi grupa građana koja podržava pokret “Za zejdničku Makedoniju”

22:03
Veoma sam zabrinut zbog situacije u Makedoniji, smirivanje situacije je u najvećem interesu građana. Ovo biše nije samo makedonski problem, već svih nas koji ovde živimo”, izjavio premijer Srbije Aleksandar Vučić
22:01
Devetoro povređenih poslanika primljeno u skopsku Gradsku bolnicu.
22:00
Očekuje se uvođenje vanrednog stanja, prenose izvori Sputnjika.

21:59 Premijer Srbije Aleksandar Vučić sazvao je hitnu sednicu Biroa za koordinaciju službi bezbednosti koja će se održati sutra u 14 časova, a povodom dešavanja u Makedoniji.
21:56 Kako Pink.rs saznaje, komandiri policije albanske nacionalnosti dobili nalog da se u punoj opremi se jave u DUI odnosno mesna sedišta ove albanske partije. Takođe, 113 albanska vojna brigada iz Tetova se mobiliše i kreće ka Skoplju da brani Džaferija koji je prebijen u Sobranju.
21:54 Policija je sve vreme bila uz narod, nije mu se suprotstavila niti ga ometala da uđe u Skupštinu. Policija je pokušala samo da spasi što više poslanika koji su pokušali da ruše Republiku Makedoniju, kaže Milenko Nedelkovski.
21:52 Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov obratiće se javnosti u 22 sata, saznaje Sputnjik.


 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s