Zvanično: Naknade za majke neustavne

Odredbe Zakona o dopunama Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, kojima je predviđena naknada za majke sa troje i više djece, nijesu u saglasnosti sa Ustavom, ocijenio je danas Ustavni sud, saznaje agencija MINA.

Ustavni sud pokrenuo je krajem decembra postupak za ocjenu ustavnosti tog zakona.

Inicijativu su podnijeli Gospava Vujisić, Dragoljub Bukilic i Draginja Rakočević iz Kolašina, ocjenjujući da su pojedine odredbe Zakona diskriminatorske i u suprotnosti sa Ustavom Crne Gore.

“Zakonskim odredbama nijesu diskriminisane pojedine kategorije žena, već i očevi”, kaže se u inicijativi.

Vlada je dala negativno mišljenje u vezi tog zakona, zbog diskriminatornog karaktera predloženih rješenja i aspekta predmeta uređivanja.

“Radni staž ne može biti osnov za ostvarivanje prava iz socijalne i dječje zaštite, s obzirom na to da se pravo na socijalnu zaštitu ostvaruje po osnovu socijalno-zaštitnih kriterijuma”, kaže se u mišljenju Vlade.

Ocjenjuje se i da su uslovi za ostvarivanje prava na doživotnu naknadu diskriminatorski, čime se narušavaju nečala o zabrani diskriminacije i jednakosti pred zakonom.

Ustavni sud je, nakon razmatranja sadržine osporenih odredbi zakona, utvrdio da ima osnova za pokretanje postupka za ocjenu njihove ustavnosti.

Vijesti.me

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s