Većina sudija ZA ukidanje naknada, uskoro i zvanično

Ustavni sud danas će odlučiti da li su ustavne odredbe Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, zahvaljujući kojima su majke sa troje i više djece dobile pravo na doživotnu naknadu.

Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti” većina sudija smatra da su odredbe diskriminatorne i za očekivati je da će danas usvojiti inicijativu o ocjeni ustanovnosti troje Kolašinaca – Gospave Vujisić, Dragoljuba Bukilića i Draginje Rakočević.

Predsjednica Koordinacionog odbora korisnica naknada Željka Savković kazala je da će majke sa troje i više djece danas ponovo da se okupe kod Skupštine, gdje će da sačekaju odluku Ustavnog suda.

Savković je juče pozvala građane da se u 13 sati okupe ispred parlamenta, Ustavnog suda i institucije Predsjednika. „Mi ćemo biti ispred Ustavnog suda, protest je zakazan deset dana neprekidno, nadamo se da će trajati jedan dan i učinićemo sve da ono zbog čega smo 1. januara 2016. napustile radna mjesta, otišle sa zavoda, odrekle se penzija,  odbranimo“, naglasila je Savković.

Primjena Zakona počela je 1. januara 2016, a pravo na naknadu ostvarilo je više od 21.000 majki. Više od polovine žena to pravo je dobilo na osnovu godina provedenih na evidenciji zaposlenih, zahvaljujući amandmanu Bošnjačke partije, koja je godinu kasnije glasala za smanjenje.

 Izvor: Vijesti
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s