Smrtonosna igrica stigla u Evropu

Peta najpopularnija igrica na svijetu, sa više od 410 miliona registrovanih korisnika, a ujedno i najsmrtonosnija, stigla je do Evrope!

“Plavi kit” pokrenut je 2015. godine, a kako bi igrači stigli do cilja moraju da “riješe” ukupno 50 zadataka (jedan dnevno).

Zadaci uključuju fizičko i psihičko samopovrijeđivanje, kao što su: bušenje ruke, buđenje u 4.20 i gledanje grotesknih snimaka, pravljenje ožiljaka, kao i da ne razgovaraju ni sa kim cio dan.

Takođe, jedan od zadataka jeste da se takmičari popnu na visoku zgradu i puste noge da slobodno vise s ruba.

Međutim, ono što je jezivo i bizarno jeste da je krajnji zadatak samoubistvo, kada igrač postaje “slobodan”, visoko razvijen pojedinac, riješen svih briga koje simbolizuje i slika same igrice “Plavi kit”.

Zadaci se dijele putem lažnih profila, a glavno je pravilo da se nikome ništa ne govori. Izvršavaju se kakvi god oni bili, a otvorene grupe povezane su s depresivnim citatima, slikama, dokazima o tome kako je život besmislen i protestima protiv ciničnog svijeta odraslih.

O ovoj igrici prvi put su pisale novine “Novaja Gazeta”. Novinari su, proučavajući statistiku i uzroke samoubistva među ruskim tinejdžerima, otkrili kako je više od 100 djece koja su počinila samoubistvo u periodu između novembra 2015. i aprila 2016. bilo učlanjeno i povezano s “Plavim kitom”.

Rezultat istrage je hapšenje nekoliko osoba koje se terete za podsticanje na samoubistvo. Ubrzo su pobrisane sve javne grupe i objave koje su označene ključnim riječima kao što su plavi, kit, more, igra, tihi dom, itd. Korisnici koji su i dalje nastavili da upotrebljavaju ove oznake su bili blokirani.

Uprkos zabranama i suzbijanju, Ruski javni centar internetske tehnologije je u februaru 2017. godine zabilježio novi rast objava s takvim oznakama, ovog puta na Instagramu. Ukupno je zabilježeno 45.000 takvih objava. Međutim, pokazalo se kako su odgovorni profili lažni.

Iako bi takva brojka mogla da bude rezultat nestabilnog pojedinca, zabrinjavajuće je što se i dalje nije došlo do centra koji koordinira osobama spremnim na nagovaranje ostalih igrača.

Igricu su navodno igrali i tinejdžeri u Bugarskoj, Mađarskoj, Rumuniji i Poljskoj, a u Francuskoj je Ministarstvo obrazovanja uputilo upozorenje svim rektorima univerziteta. Francuski “Le Nouvel Observateu” igricu je prozvao radikalnom i sektaškom. Uvjereni su kako se radi o čitavoj kampanji, a ne o pojedinačnim slučajevima.

Postoji i drugo mišljenje, da nema direktne veze između igrice i rasta tinejdžerskih samoubistava. Stručnjaci se slažu kako je moguće podstaknuti osobu na samoubistvo, pogotovo nestabilnu, ali blokiranje suicidalnih grupa na internetu neće riješiti problem.

izvor: cdm.me

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s